1. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku, wymieszaj z mąką. Przykryj folią spożywczą. Odstaw na 10-15 minut.
2. Do misy miksera wsyp mąkę, sól, cukier, dodaj żółtka i zaczyn, miksuj przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Wlej przestudzoną margarynę i likier waniliowy. Mieszaj, aż ciasto będzie się odklejać od boków misy.
3. Uformuj kulę, zostaw ją pod przykryciem na 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto rozwałkowuj na grubość około 1 cm. Wycinaj oponki (szklanką i małym kieliszkiem). Gotowe układaj na suchej ściereczce, zostaw na 15 minut.
4. W rondlu rozgrzej olej. Smaż oponki na rumiano z każdej strony.
5. Białka ubij z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukrem dekoruj jeszcze ciepłe oponki i od razu obsyp kolorowymi posypkami.