Tarta pomarańczowa

Średnie 40 min. 0

Tarta pomarańczowa

Składniki

8

mąka

250 g

mąka krupczatka

200 g

zimne masło

200 g

żółtko

2 szt.

cukier z wanilią

1 łyżka

cukier puder

115 g

sok pomarańczowy

500 ml

budyń waniliowy bez cukru

1 opak.

galaretka pomarańczowa

1 opak.

masło

125 g

zimna śmietana kremówka

250 ml

serek mascarpone

125 g

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż na blat, zagnieć i uformuj kulę. Formę do tarty wyklej ciastem i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nakłuj widelcem i piecz 25 minut w 190 stopniach C z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudź.
2. Odlej pół szklanki soku i rozmieszaj w nim budyń. W reszcie soku ugotuj budyń. Do gorącego wsyp galaretkę i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch, i odstaw. Gdy budyń zacznie tężeć, dodawaj po kawałku miękkiego masła i miksuj na jednolity krem. Zimny krem wylej na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
3. Zimną kremówkę i mascarpone ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłóż na krem i udekoruj tartę kawałkami pomarańczy.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka