1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Do miski przesiej mąkę, kakao, sól, dodaj cukier, wymieszaj.
3. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko. Dodaj olej, maślankę oraz barwnik i mieszaj widelcem do połączenia.
4. Składniki suche wsyp do mokrych.Mieszaj widelcem tylko w jednym kierunku, do połączenia się składników.
5. Ocet połącz z sodą oczyszczoną – wytworzy się piana – szybko wymieszaj z ciastem i przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównaj wierzch.
6. Piecz 30 minut w 180 stopniach C.
7. Po wystudzeniu ciasto pokrusz do miski i rozdrobnij, a następnie połącz z serkiem. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstaw je na 3-4 godziny do lodówki.
8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone kuleczki zanurzaj w czekoladzie, wyjmuj je widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i układaj na tacce.
9. Gdy czekolada zacznie zastygać, udekoruj trufle cukrowymi ozdobami. Wstaw do lodówki, by czekolada całkowicie zastygła. Przechowuj je w lodówce do 4 dni.