Trufle Red Velvet

Średnie 50 min. 0

Zamiast czekać 3-4 godziny, aby kulki steżały i się schłodziły, możesz włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.

Składniki

12

mąka

110 g

kakao

2 g

sól

2 g

cukier

80 g

ocet winny

3 g

soda oczyszczona

1 g

jajko

1 szt.

olej

80 g

maślanka

60 ml

ekstrakt waniliowy

1 ml

czerwony barwnik

1 szczypta

serek kremowego lub mascarpone

100 g

biała czekolada

200 g

cukrowe ozdoby do dekoracji

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Do miski przesiej mąkę, kakao, sól, dodaj cukier, wymieszaj.
3. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko. Dodaj olej, maślankę oraz barwnik i mieszaj widelcem do połączenia.
4. Składniki suche wsyp do mokrych.Mieszaj widelcem tylko w jednym kierunku, do połączenia się składników.
5. Ocet połącz z sodą oczyszczoną – wytworzy się piana – szybko wymieszaj z ciastem i przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównaj wierzch.
6. Piecz 30 minut w 180 stopniach C.
7. Po wystudzeniu ciasto pokrusz do miski i rozdrobnij, a następnie połącz z serkiem. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstaw je na 3-4 godziny do lodówki.
8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone kuleczki zanurzaj w czekoladzie, wyjmuj je widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i układaj na tacce.
9. Gdy czekolada zacznie zastygać, udekoruj trufle cukrowymi ozdobami. Wstaw do lodówki, by czekolada całkowicie zastygła. Przechowuj je w lodówce do 4 dni.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka