Wielkanocne jajka galaretki

Średnie 30 min. 0

Wielkanocne jajka galaretki

Składniki

10

wydmuszki z jajek

10 szt.

kukurydza z puszki

200 g

natka pietruszki

1 pęczek

udko kurczaka

1 szt.

żelatyna

8 łyżeczek

włoszczyzna

1 pęczek

marchew

1 szt.

sól

pieprz

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Wydmuszki z jajek oczyść, umyj i zalej wrzątkiem. Odlej wodę i zostaw do wysuszenia.
2. Udka, marchewkę i włoszczyznę zalej wodą i ugotuj wywar (1 l).
3. Mięso z udka pokrój na kawałki, a marchew w kosteczkę.
4. Natkę pietruszki posiekaj, a kukurydzę odsącz z zalewy.
5. W wywarze dokładnie rozpuść żelatynę i przestudź.
6. Włóż do wydmuszek kukurydzę, marchew, mięso i natkę. Zalej wywarem i odstaw do zastygnięcia.
7. Na koniec obierz delikatnie galaretki ze skorupek jak zwykłe jajka.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka