Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Łatwe 30 min. 0

Wybierz olej rzepakowy lub ryżowy – nie nada ciastu smaku ani zapachu.

Składniki

16

olej

160 ml

maślanka

250 ml

mąka pszenna

4 szklanki

proszek do pieczenia

2 łyżeczki

soda oczyszczona

2 g

jajko

3 szt.

cukier

220 g

aromat waniliowy

1 łyżeczka

masło

100 g

cukier wanilinowy

1 opak.

brzoskwinie

1 puszka

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. W misce rozetrzyj na grudki składniki na kruszonkę.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj olej, aromat waniliowy, a potem na przemian po trochu mąkę i maślankę.
3. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Ułóż na nim brzoskwinie odsączone z zalewy, posyp kruszonką.
4. Piecz około godziny w temperaturze 170 stopni C.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka