Cytrynowe ciasto piaskowe

Łatwe 70 min. 0

Ciasto zyska bardziej wytrawny smak, jeśli zamiast mlecznej użyjesz gorzkiej czekolady.

Składniki

12

masło extra

200 g

jajka

6 szt.

cukier puder

200 g

mąka pszenna

300 g

mąka ziemniaczana

250 g

proszek do pieczenia

12 g

olej

28 g

sok z cytryny

60 ml

skórka starta z 1 cytryny

aromat cytrynowy

9 ml

szczypta soli

olej i bułka tarta do formy

mleczna czekolada

150 g

kolorowe kwiatki i kulki

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo żółtka i dalej ucieraj na puszystą masę.
2. Do masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
3. Mąki pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
4. Do maślano-jajeczno-cytrynowej masy dodaj mąki z proszkiem do pieczenia oraz olej i białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejsz obroty miksera i wszystko połącz w jednolitą masę.
5. Ciasto przełóż do formy keksowej o wym. 12 x 30 cm wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
6. Piecz około 50 minut w 180 stopniach C. Odstaw do ostygnięcia.
7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, letnią polej ciasto, a następnie udekoruj je kolorowymi kulkami i kwiatkami.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka