Ciasto cytrynowe z borówkami

Łatwe 20 min. 3

Ciasto cytrynowe z borówkami

Składniki

8

jajka

3 szt.

mąka pszenna

255 g

olej

200 ml

cukier

165 g

proszek do pieczenia

1 łyżeczka

sok z 1/2 cytryny

skórka z 1 cytryny

borówki

150 g

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i dokładnie połącz z olejem na gładką masę.
3. Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką i sparz. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z połówki cytryny wyciśnij sok, dodaj go razem ze startą skórką do ciasta i wymieszaj.
4. Borówki przebierz i umyj, mrożone odsącz na sitku. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
5. Ciasto przelej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 26 x 11 cm.
6. Piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
7. Zostaw do wystygnięcia. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka