Ryba w sosie pomidorowym z ryżem

Łatwe 60 min. 1

Ryba w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki

6

filet z mintaja

475 g

pomidory w puszce

400 g

cebula

1 szt.

czosnek

2 ząbek

papryka czerwona

1 szt.

ryż biały długoziarnisty

200 g

olej rzepakowy

2 łyżki

śmietana 12%

110 g

cytryna

1 szt.

pietruszki natka

0.5 pęczek

ostra papryka mielona

1 łyżeczka

sól, pieprz - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Rybę rozmroź, pokrój na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój paprykę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę, smaż razem przez 5 min. Następnie wsyp ostrą paprykę, dodaj pomidory razem z zalewą, rozdrobnij je widelcem, wlej 1/3 szklanki wody. Osobno ugotuj ryż.
2. Duś sos przez 10 min, dodaj śmietanę, wymieszaj, włóż kawałki ryby i gotuj na wolnym ogniu ok. 12 min. Sos przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką. Podawaj z ryżem.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka