Baba cytrynowa z makiem

Łatwe 95 min. 0

Nasza rada! Wszystkie składniki ciasta, a zwłaszcza masło, jajka i mleko, powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki

6

mak suchy

30 g

mleko 2%

100 ml

masło

150 g

cukier puder

130 g

jaja

3 szt.

sól

1 szczypta

mąka pszenna

250 g

proszek do pieczenia

1.5 łyżeczka

cytryna

1 szt.

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Formę do baby (o pojemności ok. 1,2 l) wysmaruj 1 łyżką masła i lekko oprósz mąką. Zalej mak 50 ml gorącego mleka — odstaw na ok. 15 min. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
2. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło (wyjmij je wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową, podobnie jak jajka) utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj kolejno: po jednym żółtku, następnie namoczony w mleku mak, pozostałe mleko (50 ml), skórkę i sok z cytryny oraz mąkę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą pianę (najlepiej szpatułką, żeby piana nie opadła).
3. Przelej masę do wysmarowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-60 min. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło — patyczek włożony w jego środek powinien pozostać suchy. Pozostaw na 10-15 min w formie, po czym wyjmij. Ostudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać białym albo kolorowym lukrem (gotowym badź utartym z cukru pudru, soku z cytryny i wody).

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka