Mus truskawkowy z winem musującym

Łatwe 390 min. 1

Ozdoby do zimnych deserów i napojów można zrobić z soku zamrożonego w pojemniczkach na lód.

Składniki

4

warstwa truskawkowa:

truskawki mrożone

600 g

cukier puder

6 łyżka

wino słodkie musujące

50 ml

żelatyna

3 łyżeczka

śmietana kremówka (30% lub 36%)

100 ml

warstwa winna:

wino słodkie musujące

200 ml

żelatyna

1 łyżeczka

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Rozmroź truskawki, zmiksuj (wraz z powstałym sokiem) i 3 łyżkami cukru pudru na gładkie purée, a następnie przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pesteczek. Wino musujące (50 ml) przelej do garnuszka i lekko podgrzej. W ciepłym winie dokładnie rozpuść żelatynę. Ostudź i dodaj do purée truskawkowego — wymieszaj. Śmietankę kremową ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Przekładaj niewielkimi porcjami do części truskawkowej i delikatnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Rozłóż masę do czterech pucharków lub kielichów, przykryj wierzch folią i wstaw do lodówki na 4-6 godz. do schłodzenia (a najlepiej na całą noc).
3. Podgrzej 200 ml wina musującego (nie zagotuj) i dokładnie rozprowadź 1 łyżeczkę żelatyny. Dobrze ostudź. Wlej do pucharków na wierzch masy truskawkowej. Ponownie wstaw do lodówki na 2 godz. lub do całkowitego zastygnięcia. 
Podawaj schłodzone.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka