Rybne kotleciki z frytkami

Łatwe 45 min. 2

Kotleciki rybne z mintaja z frytkami

Składniki

4

filet z mintaja

475 g

ziemniaki

600 g

groszek konserwowy

0.5 op.

bułka tarta

4 łyżka

jaja

1 szt.

olej słonecznikowy

0.5 szklanki

cytryna

1 szt.

jogurt typu greckiego

200 g

chrzan

60 g

sól, pieprz - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, dwa pokrój na kawałki, włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj, w połowie gotowania dodaj filety z mintaja i gotuj razem przez 10 min. Odcedź i rozgnieć widelcem. Dodaj osączony groszek, jajko i 2 płaskie łyżki tartej bułki, przypraw solą i pieprzem.
2. Uformuj 12 okrągłych kotletów, obtocz je w tartej bułce i usmaż na 2 łyżkach oleju, ostrożnie obracaj kotlety na patelni, są delikatne. Po usmażeniu przełóż je na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C, żeby utrzymać ciepło. W tym czasie pozostałe ziemniaki pokrój na frytki, usmaż je na oleju, osącz na papierowym ręczniku, posól.
3. Kotlety podawaj z porcją frytek, kawałkiem cytryny i sosem z jogurtu wymieszanego z chrzanem i pieprzem.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka