Pierożki dyniowo-ziemniaczane z masłem szałwiowym

Średnie 95 min. 0

Nasza rada! Farsz do pierożków możesz przygotować dzień lub dwa wcześniej. Do momentu lepienia pierożków trzymaj go w lodówce.

Składniki

4

farsz:

dynia

1.5 kg

ziemniaki sypkie

500 g

sól

1 łyżeczka

cebula

1 szt.

oliwa

2 łyżka

olej

3 łyżka

pieprz - do smaku

ciasto:

mąka pszenna

300 g

jaja

2 szt.

masło szałwiowe:

masło

3 łyżki

szałwia

9 liść

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wydrąż z dyni gniazda nasienne i usuń skórkę. Pokrój miąższ na plastry (1,5-2 cm grubości), oprósz solą i skrop oliwą. Rozłóż pojedynczą warstwą na blasze. Upiecz do miękkości (25 min) w temp. 200 st. C. Dodaj do ziemniaków i ugnieć na purée.
3. Cebulę posiekaj i smaż na oleju, aż stanie się lekko złocista. Przełóż do farszu, dodaj część tłuszczu ze smażenia i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
4. Z mąki, jaj i dość ciepłej wody (ile wchłonie mąka) wyrób elastyczne ciasto. Uformuj wałek, odkrawaj po kawałku (resztę zawijaj każdorazowo w folię spożywczą) i wałkuj na cienkie płaty. Wykrawaj krążki, nakładaj farsz i sklejaj brzegi ciasta, formując pierożki.
5. Wrzucaj je na osolony wrzątek po kilka, gotuj 3 min od ponownego zawrzenia wody. Po wyjęciu układaj na talerzach pojedynczą warstwą do odparowania.
6. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem łyżki oliwy, wrzuć szałwię i podsmaż, aż stanie się chrupiąca. Polej pierożki.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka