Kofty z sosem tzatziki

Łatwe 30 min. 1

Danie obiadowe lub przekąska

Składniki

3

mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny

350 g

natka pietruszki

2 gałązka

czosnek

2 ząbek

ogórki gruntowe

200 g

olej

2 łyżka

jogurt gęsty typu greckiego

200 g

sałata lodowa

0.5 głowa

pomidory duże

2 szt.

koperek

0.5 peczek

przyprawa do mielonego mięsa

1 łyżka

sól, pieprz - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Mięso połącz z posiekaną natką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, przyprawą do mielonego mięsa, solą i pieprzem, dodaj pół łyżki oleju, dokładnie wyrób i uformuj 8 podłużnych kotlecików. Nabij je na patyczki do szaszłyków, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
2. Ogórki obierz, dwa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij nadmiar soku, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, połową posiekanego koperku i jogurtem, przypraw solą i pieprzem.
3. Sałatę posiekaj, połącz z pokrojonym ogórkiem i pomidorami, dodaj olej, resztę koperku i pieprz. Kofty podawaj z sosem tzatziki i sałatką.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka