Schab duszony z kaszą gryczaną

Łatwe 75 min. 1

Nasza rada! Mięso zyska bardziej pikantny smak, gdy przed smażeniem posmarujesz kotlety 
odrobiną musztardy.

Składniki

4

schab bez kości

360 g

cebula

4 szt.

kasza gryczana

300 g

olej

5 łyżka

ogórki kwaszone małosolne

350 g

koperek

4 gałązka

sól - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Trzy cebule pokrój w kostkę. Kotlety schabowe posól. W szerokim garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij cebulę, dodaj schab, zrumień delikatnie z obu stron, duś na wolnym ogniu przez 15-20 min, aż cebulka zbrązowieje. Dodaj ¾ szklanki wody, duś dalej przez ok. 50 min.
2. Kaszę ugotuj na sypko. Ogórki pokrój na plasterki, ostatnią cebulę w cienkie piórka, wymieszaj i skrop resztą oleju. Przed podaniem kaszę okraś uduszoną cebulką, posyp danie drobno posiekanym koperkiem.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka