Klopsiki z indyka w sosie curry

Łatwe 40 min. 8

Niecodzienny przepis na klopsiki z indyka.

Składniki

4

mięso mielone z indyka

225 g

jajo

1 szt.

bułka tarta

1 łyżka

cebula

2 szt.

curry

2 łyżeczka

olej

2 łyżka

mąka pszenna

2 łyżka

zielony groszek - puszka

1 szt.

jogurt naturalny 0%

200 g

ryż długoziarnisty

300 g

natka pietreuszki

2 gałązka

sól - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Mięso wymieszaj z jajkiem i tartą bułką, posól, uformuj 12 małych pulpecików (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz je w mące.
2. Cebule posiekaj, zeszklij na oleju, na patelnię wrzuć pulpeciki, zrumień je ze wszystkich stron. Bezpośrednio na patelnię wsyp curry, zamieszaj, smaż chwilę razem, żeby uwolnić aromat przyprawy, wlej 1½ szklanki wody, 
duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20 min.
3. Pięć minut przed końcem dodaj osączony zielony groszek, potem wlej jogurt – uważaj, żeby nie zagotować sosu. Przed podaniem posyp natką, podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka