Leczo na zimę

Łatwe 60 min. 0

Kolorowe leczo na zimę

Składniki

12

pomidory dojrzałe

2 kg

papryka kolorowa

1 kg

cukinia

1 kg

cebula

500 g

oliwa

100 ml

suszone oregano

1 łyżka

słodka papryka

1 łyżka

chili

1 szczypta

sól - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój na ćwiartki i wytnij rdzenie. Łyżeczką wydrąż nasiona (rób to nad sitem umieszczonym na misce, tak aby soki spływały do naczynia).
2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Umyj paprykę i cukinię. Przekrój papryki na połowy i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój paprykę w paseczki gr. 5-6 mm, a cukinię w kostkę 1 x 1 cm (jeśli ma duże pestki i gąbczasty rdzeń, usuń je).
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij cebulę (ok. 5 min). Dodaj cukinię, a po ok. 2 min paprykę i chili. Smaż kolejne 2-3 min. Dodaj pomidory i odzyskany sok, 1 łyżkę soli i oregano – doprowadź do wrzenia. Dopraw słodką papryką. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pomidory się rozpadną, a powstały sos lekko zgęstnieje (ok. 30 min). W trakcie gotowania dopraw do smaku solą (nie dodawaj pieprzu).
4. Przełóż leczo do przygotowanych słoików, zalej z wierzchu 1-2 łyżkami oliwy. Pasteryzuj ok. 30 min dowolną metodą.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka