Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi

Łatwe 45 min. 0

Nasza rada! Domowe pesto zrobisz ze świeżej bazylii lub natki pietruszki zmiksowanej z orzechami, 
np. włoskimi, oliwą i parmezanem.

Składniki

2

pomidory koktailowe

200 g

łosoś filet

400 g

cytryna

1 szt.

tymianek świeży

8 gałązka

oliwa

2 łyżka

pesto (bazyliowe lub z natki pietruszki)

2.5 łyżka

sól - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C (grzałki góra-dół). Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
2. Pomidorki koktajlowe opłucz i osusz. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, usuń skórę i przełóż do miski. Natrzyj szczyptą soli, dodaj 1 łyżkę oliwy, listki z 4 gałązek tymianku, drobno otartą skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok. Odstaw do macerowania na ok. 15 min.
3. Filety (bez soku) umieść w naczyniu żaroodpornym. Dołóż pomidorki i skrop je 1 łyżką oliwy, posyp szczyptą soli (najlepiej gruboziarnistej) i pozostałym tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu z dodatkiem pesto.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka