Krem z pieczonych pomidorów

Łatwe 50 min. 5

Nasza rada Kupując pomidory, wybieraj gładkie, ładnie wybarwione i z błyszczącą skórką. Powąchaj owoc od strony szypułki – ten, który długo dojrzewał na krzaku, ma intensywny, głęboki aromat. Pomidorów nie należy przechowywać w lodówce, bo chłód psuje ich smak i strukturę. Najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, ogonkami do góry, z dala od słońca.

Składniki

6

pomidory mięsiste

1.5 kg

cebule średnie czerwone

2 szt.

czosnek

4 ząbek

tymianek świeży

3 gałązka

oliwa

5 łyżka

bulion (warzywny lub drobiowy)

550 ml

pieczywo białe

3 kromka

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Pomidory umyj, osusz, przekrój na pół i powycinaj twarde części przy szypułkach. Cebule obierz i podziel na pół. Czosnek pozostaw w łupinkach. Przełóż wszystko na blachę, dodaj listki tymianku, 2-3 szczypty soli i skrop 3 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj, a następnie rozłóż warzywa pojedynczą warstwą. Piecz ok. 40 min.
3. Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo w niezbyt grubą kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmaż grzanki na złoto.
4. Upieczone pomidory, cebule i wyciśnięty z łupinek miąższ czosnku przetrzyj przez gęste sito. Skórki i nasiona wyrzuć. Wlej bulion (ilość zależy od preferowanej gęstości kremu). Wymieszaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub zimno z grzankami i dodatkową kapką oliwy.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka