Risotto z kurkami

Łatwe 60 min. 0

Nasza rada! Podczas gotowania ryżu 
oprócz bulionu dodaj kieliszek białego wina. Alkohol wyparuje, ale pozostawi wspaniały smak. Risotto będzie gęstsze, jeśli wraz z masłem dodamy trochę gęstej śmietany. Takie risotto Włosi nazywają „mantecato”, ponieważ jest bardzo mocno kremowe. Ryż na risotto: najlepsze są takie rodzaje ryżu, które dobrze wchłaniają płyny i uwalniają skrobię, czyli bardziej kleiste niż popularne odmiany długoziarniste. Najbardziej znany ryż do risotto to arborio. 
Idealne risotto ma kremową konsystencję, ale ziarenka ryżu są lekko twarde – gotujemy je 
al dente, czyli na ząb (podobnie jak makarony). Grzyby możesz zastąpić zielonym groszkiem, dynią, cukinią albo szynką.

Składniki

4

ryż (najlepiej arborio)

300 g

cebula

1 szt.

czosnek

1 ząbek

kurki

500 g

woda lub lekki bulion drobiowy

3.5 szklanka

masło

2 łyżka

tymianek

4.5 gałązka

parmezan starty

3 łyżka

sól, pieprz - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Grzyby dokładnie opłucz, oczyść. Cebulę i czosnek posiekaj. Wodę (lub bulion) podgrzej. Na szerokiej, wysokiej patelni rozgrzej masło, 
podsmaż cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż przez 5 min, wsyp ryż. Smaż razem przez 2 min, ciągle mieszając, potem wlej dwie chochle wody lub bulionu, dodaj szczyptę soli i gałązki tymianku.
2. Gotuj, często mieszając, aż ryż wchłonie płyn, wtedy dolej kolejną porcję wody. Gdy ryż będzie miękki, dodaj 3 łyżki startego sera, wymieszaj, przełóż do głębokich talerzy i od razu podawaj.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka