Pizza prosciutto

Łatwe 15 min. 8

Nasza rada! Każdą pizzę warto przed jedzeniem skropić ziołową oliwą, zyska więcej aromatu i soczystości.

Składniki

4

mąka pszenna

400 g

drożdże instant (lub 25 g drożdży świeżych)

1 op.

cukier

1 łyżeczka

sól

1 łyżeczka

woda ciepła

1 szklanka

oliwa

2 łyżka

ser mozzarella

300 g

rukola - garść

szynka prosciutto

1 op.

passata pomidorowa (gęstego przecieru)

500 ml

czosnek

1 ząbek

suszone oregano

1 łyżeczka

suszona bazylia

1 łyżeczka

sól, pieprz, cukier - do smaku

Narzędzia

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj suszone drożdże (świeże wymieszaj z odrobiną cukru i wody, odstaw na 15 min). Wlej wodę, zagnieć ciasto, dodaj oliwę. Zrób kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 40-50 min.
2. Gęsty przecier (passatę) wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wsyp suszone zioła, przypraw solą, pieprzem i cukrem.
3. Ciasto podziel na cztery części, każdą cienko rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp mozzarellą (albo ułóż plastry sera), piecz ok. 15 min w temp. 190 st. C (warto wykorzystać termoobieg).
4. Upieczone placki przełóż na deskę lub duży talerz, udekoruj kawałkami szynki prosciutto i listkami rukoli, podawaj z pozostałym sosem.

Oponki z likierem

„Cynamonowy poranek”

Pobierz aplikację Kuchnia i Kropka